Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

ΠΟΚΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ (Ιαν 2016)


      πόκας ευαγγέλιο 

 
Α. όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη πόκα
 

τι είναι η πόκα;

Χαρτοπαίγνιο. Όμως δεν είναι ένα αλλά πολλά, διαφορετικά μεταξύ τους, παιχνίδια που διέπονται από κοινούς βασικούς κανόνες.

 
με πόσα φύλλα παίζεται και από πόσους παίκτες;

Παίζεται με 32 φύλλα, από το 7 και πάνω - στη σειρά από το χειρότερο στο καλύτερο: 7 8 9 10 J Q K A, και από 4-5 παίκτες. Ο αριθμός των φύλλων συναρτάται με αυτόν των παικτών. Αν οι παίκτες είναι περισσότεροι των 5 (μέχρι 7 max) «παίζουν» και μικρότερα φύλλα (6άρια και 5άρια).

 

ποιοι είναι οι συνδυασμοί των φύλλων;

Στη πόκα οι παίκτες δημιουργούν συνδυασμούς φύλλων. Οι συνδυασμοί στη σειρά από τον χειρότερο στον καλύτερο:

   πενταφυλλία:  5 φύλλα ασύνδετα μεταξύ τους

   ζευγάριpair:  2 φύλλα όμοια

πχ. ΚΚ: ζευγάρι του ρήγα.

  ζευγάρια - two pair:  2 ζευγάρια όμοιων φύλλων

πχ. JJ 77: ζευγάρια βαλέδες - 7αρια.

   τρία - three of a kind:  3 φύλλα όμοια

πχ. 999: τρία 9αρια.

 κένταstraight:  5 φύλλα συνεχόμενα ανεξαρτήτως χρώματος

π.χ. 10 J Q K A: κέντα στον άσσο. O άσσος μπορεί να μπει και στην αρχή της σειράς (Α 7 8 9 10: κέντα στο 10).

   φουλ - full house: 3φύλλα όμοια + 2 φύλλα όμοια

πχ. QQQ 88: φουλ της ντάμας με 8ρια

   χρώμαflush:  5 οποιαδήποτε φύλλα ίδιου χρώματος

πχ. 7 8 J Q Α όλα καρώ: χρώμα στα καρώ (στον άσσο)

   καρέ - four of a kind:  4 φύλλα όμοια

πχ. 8© 8§ 8¨ 8©: καρέ του 8

   φλος - straight flush: 5 φύλλα συνεχόμενα ίδιου χρώματος

πχ. 8 9 10 J Q όλα σπαθί: φλος στη Q.  Ο άσσος μπορεί να μπει και στην αρχή της σειράς όπως στη κέντα (Α 7 8 9 10: φλος στο 10). Το φλος στον άσσο (10 J Q K A) λέγεται φλος ρουαγιάλ - royal flush και είναι ο καλύτερος όλων συνδυασμός.

 

αν όλοι οι παίκτες έχουν πενταφυλλία ποιος κερδίζει;

Αυτός που έχει το καλύτερο (μεγαλύτερο) φύλλο. Αν δύο παίκτες έχουν το ίδιο μεγαλύτερο φύλλο κερδίζει αυτός που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο κ.ο.κ.

 

πώς γίνεται ένας συνδυασμός να έχει 2 κι' άλλος 5 φύλλα;  

Όλοι οι συνδυασμοί θεωρείται ότι γίνονται με 5 φύλλα. Γι' αυτό σε περίπτωση που δύο παίκτες έχουν ισάξιο συνδυασμό (πχ. το ίδιο ζευγάρι) κερδίζει αυτός που έχει το 3ο καλύτερο φύλλο, και αν και το τρίτο είναι ίδιο κερδίζει αυτός που έχει το 4ο καλύτερο, και αν και το τέταρτο είναι ίδιο κερδίζει αυτός που έχει το 5ο καλύτερο φύλλο. Εάν και το 5ο φύλλο είναι ίδιο μοιράζονται τα κέρδη.

 

τα χρώματα των φύλλων έχουν ίδια αξία;

Τα χρώματα των φύλλων θεωρούνται ισάξια. Όμως οι παίκτες μπορούν αν θέλουν, πριν αρχίσουν το παιχνίδι, να συμφωνήσουν από κοινού διαφορετικά (π.χ. να είναι στη σειρά από το χειρότερο στο καλύτερο: ª§¨©).

 

τρία - φουλ ή κέντα - χρώμα;

Σε κάποια παιχνίδια της πόκας κερδίζει «τρία-φουλ», δηλαδή τα τρία κερδίζουν την κέντα και το φουλ κερδίζει το χρώμα.

Σε κάποια άλλα κερδίζει «κέντα-χρώμα», δηλαδή η κέντα κερδίζει τα τρία και το χρώμα κερδίζει το φουλ.

 

σε ποια παιχνίδια κερδίζει τρία - φουλ και σε ποια κέντα - χρώμα; 

Ισχύει ένας κανόνας: Στα παιχνίδια που οι παίκτες μπορούν να κάνουν (χρησιμοποιώντας τα φύλλα που έχουν στο χέρι τους) συνδυασμούς με μέχρι 4 φύλλα ανοιχτά (φανερά για όλους) στο τραπέζι κερδίζει «κέντα-χρώμα», ενώ σε αυτά με 5 φύλλα ανοιχτά και πάνω κερδίζει «τρία-φουλ». 

Σε κάθε περίπτωση όμως ο παίχτης που μοιράζει τα φύλλα (dealer) κάθε φορά, είναι αυτός που προκαθορίζει αν στο παιχνίδι του κερδίζει «τρία-φουλ» ή «κέντα-χρώμα».

 

τι είναι κάβα και τι τσιπ; 

«Κάβα» είναι ένα συμφωνημένο ποσό χρημάτων π.χ. 10 ευρώ. Πριν αρχίσει το παιχνίδι όλοι οι παίχτες βάζουν «στην άκρη» (συνήθως σ' ένα κουτί που το λένε «μπάνκα») από μία κάβα ο καθένας και παίρνουν μάρκες ίσης αξίας. Ταυτόχρονα συμφωνούν ποια θα είναι η αξία του «τσιπ». Τσιπ είναι η μικρότερης αξίας μάρκα, ή αλλιώς το μικρότερο δυνατό ποντάρισμα.

 

τι κάνει ο dealer 

Ο dealer επιλέγει και ανακοινώνει το παιχνίδι που θα κάνει. Επεξηγεί προκαταβολικά το παιχνίδι, δηλαδή πόσα φύλλα θα μοιράσει και πότε, αν υπάρχουν τυχόν αλλαγές φύλλων - πότε και πόσα φύλλα, με ποια σειρά θα ανοίξει τα κλειστά φύλλα, σε ποια φύλλα θα γίνει τυχόν ξεσκαρτάρισμα (βλέπε γλωσσάριο), ποιος είναι ο συνδυασμός που κερδίζει («τρία-φουλ» ή «κέντα-χρώμα») και γενικά ότι απαιτείται προκειμένου να είναι οι κανόνες εκ των προτέρων γνωστοί σε όλους τους παίκτες. Εν συνεχεία ο μοιράζει τα φύλλα με τον τρόπο που έχει προαναγγείλει.

 

πως μοιράζονται τα φύλλα;   

Τα φύλλα μπορεί να μοιράζονται από τον dealer πάντα δεξιόστροφα, είτε όλα μαζί στην αρχή, είτε κατά την εξέλιξη του παιχνιδιού οπότε το παιχνίδι λέγεται «παιζόμενο». Μπορεί να μοιράζονται, ανάλογα με το παιχνίδι, είτε ανοιχτά (τα βλέπουν όλοι), είτε κλειστά (ο κάθε παίχτης βλέπει μόνο τα δικά του).

 

τι είναι το ποντάρισμα;  

Αφού μοιράσει ο dealer τα φύλλα αρχίζει το ποντάρισμα δηλαδή κάθε παίκτης βάζει με τη σειρά του ένα ποσό σε μάρκες στο κέντρο του τραπεζιού.

 

ποιος ποντάρει πρώτος;

Ποντάρει (ή αλλιώς «μιλάει») πρώτος, πάντα ο παίκτης που έχει το καλύτερο φανερό (ανοιχτό) φύλλο. Εάν στο παιχνίδι τα φύλλα είναι όλα κρυφά, τότε ποντάρει πρώτος πάντα αυτός που κάθεται στη σειρά μετά τον dealer (πάντα δεξιόστροφα). Κατ’ εξαίρεση στα παιχνίδια με ξεσκαρτάρισμα ποντάρει πρώτος ο παίκτης που έχει τα περισσότερα φύλλα (έχει ξεσκαρτάρει τα λιγότερα) πχ. ο πρώτος 5φυλλος, κι’ αν δεν υπάρχει 5φυλλος - ο πρώτος 4φυλλος κ.ο.κ.

 

μπορεί να ποντάρει όποιος παίκτης θέλει;
Ναι. Δικαίωμα να ποντάρει (πάντα στη σειρά του δεξιόστροφα) έχει κάθε παίκτης. Σε κάθε περίπτωση η σειρά του πονταρίσματος πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα. 

 

τι σημαίνει ντούκου;

Εάν ο παίκτης δεν θέλει να ποντάρει μπορεί να πει «ντούκου» δηλαδή να

παραχωρήσει προσωρινά την σειρά του να μιλήσει ο επόμενος από αυτόν παίχτης. Το «ντούκου» δεν σημαίνει «πάσο».

 

μπορεί να πουν όλοι οι παίκτες ντούκου;

Ασφαλώς, σε αυτή την περίπτωση δεν θα ποντάρει κανείς. Εάν όμως ένας παίκτης ποντάρει, αυτοί που έχουν πει ντούκου και θέλουν να συμμετέχουν στο παιχνίδι, υποχρεούνται να ακολουθήσουν (ο καθένας στη σειρά του) το ποντάρισμά του.

 

τι επιλογές έχει ο επόμενος παίκτης από αυτόν που πόνταρε;

Έχει μία από τις παρακάτω τρεις επιλογές:

α) να ακολουθήσει το ποντάρισμα, οπότε λέει «τα βλέπω» και βάζει το ίδιο ποσό με αυτόν που πόνταρε, ή

β) να βάλει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λέμε «κάνει ρελάνς», ή

γ) να πάει «πάσο», οπότε αποχωρεί από το συγκεκριμένο παιχνίδι και δεν δικαιούται να συνεχίσει, ακόμα κι’ αν μετά το μετανιώσει.

 

αν ένας παίκτης κάνει ρελάνς τι επιλογές έχει ο επόμενος;

Έχει πάλι μία από τις παρακάτω τρεις επιλογές:

α) να ακολουθήσει τη ρελάνς, οπότε λέει «τα βλέπω» και βάζει το επιπλέον ποσό ώστε το συνολικό ποσό να είναι ίδιας αξίας με το αυτό της ρελάνς ή

β) να βάλει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λέμε «κάνει κόντρα ρελάνς» ή

γ) να πάει «πάσο».

 

πόσες φορές ένας παίκτης μπορεί να κάνει κόντρα ρελάνς;

Όσες θέλει μέχρι είτε να την ακολουθήσουν, είτε να πάνε πάσο οι υπόλοιποι. Δεν υπάρχει περιορισμός.

 

τι γίνεται αν οι μάρκες ενός παίκτη δεν φτάνουν;

Αν οι μάρκες του παίκτη δεν φτάνουν για να βάλει όλο το ποσό του πονταρίσματος, τότε λέει «ρέστα» και βάζει στο τραπέζι όλες τις μάρκες που έχει. Ο παίκτης αυτός λέμε «έμεινε ταπί» (δηλαδή χωρίς μάρκες).

 

υπάρχει ανώτατο πλαφόν στο ποντάρισμα; 
Προκαθορισμένο ανώτατο πλαφόν πονταρίσματος δεν υπάρχει. Κάθε παίκτης μπορεί να ποντάρει όσο θέλει. Στη πράξη ανώτατο πλαφόν είναι οι μάρκες που έχει ο παίκτης τη στιγμή του πονταρίσματος (αν τις ποντάρει όλες λέει «ρέστα» και μένει «ταπί»).   

 

τι επιλογές έχει ο παίκτης που έμεινε ταπί;

Πριν αρχίσει καινούργιο παιχνίδι ο παίκτης που έχασε τις μάρκες του έχει μία από τις παρακάτω δύο επιλογές:

α) να βάλει επιπλέον χρήματα στη μπάνκα και να πάρει κι' άλλη κάβα (μία ή περισσότερες αν θέλει) ή

β) να αποχωρήσει από το παιχνίδι.

 

μπορεί ένας παίκτης που έμεινε ταπί να βγάλει χρήματα από την τσέπη του και να ποντάρει;

Δεν μπορεί. Απαγορεύεται στη μέση του παιχνιδιού (ενός «κόλπου») να

βγάλει χρήματα από τη τσέπη του και να ποντάρει.

 

μπορεί ένας παίκτης κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να εξαργυρώσει από τη μπάνκα όλες ή ένα μέρος από τις μάρκες του;

Δεν μπορεί. Απαγορεύεται να εξαργυρώσει από τη μπάνκα όλες ή ένα μέρος από τις μάρκες του και να βάλει τα χρήματα στην τσέπη. Οι μάρκες εξαργυρώνονται μόνο στο τέλος.

 

ποιος κερδίζει;

Ο παίκτης που έχει τον καλύτερο συνδυασμό ή αλλιώς «το καλύτερο φύλλο».

 

dealer παραμένει πάντα ο ίδιος;

Όχι. Κάθε παίκτης γίνεται στη σειρά του dealer. Σειρά έχει ο επόμενος (δεξιά) παίκτης ο οποίος ξεκινάει νέο παιχνίδι κ.ο.κ.

 

πότε τελειώνει το παιχνίδι;  

Πάντα μετά από συμφωνία των παικτών (π.χ. «σε μία ώρα από τώρα» ή «την τάδε ώρα κάνουμε ένα τελευταίο γύρο»). Ουδέποτε ένας παίκτης - ιδιαίτερα αν είναι κερδισμένος - εγκαταλείπει το παιχνίδι απροειδοποίητα.  

 

είναι η πόκα τζογαδόρικη;

Εξαρτάται από το παιχνίδι: Όσο περισσότερα είναι τα κλειστά φύλλα (άρα τόσο πιο δύσκολο είναι να προβλεφθεί το φύλλο τού αντίπαλου) και όσο περισσότερα είναι τα τυφλά πονταρίσματα («χτυπήματα»), τόσο πιο «τζογαδόρικο» γίνεται το παιχνίδι. Όσο πιο τζογαδόρικο είναι τόσο περισσότερο «παίζει» η μπλόφα.

 

παιχνίδι τεχνικό ή τυχερό; 

Και τα δύο. Κυρίως όμως η πόκα είναι παιχνίδι στρατηγικής διαχείρισης των χρημάτων σε συνάρτηση με το χρόνο. Το ποσό των χρημάτων που έχει διαθέσιμο ο παίκτης είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο παιξίματος και τη στρατηγική του. Στο τέλος του παιχνιδιού κερδισμένος είναι αυτός που έχει χάσει τις λιγότερες φορές, ή έχει κερδίσει τα «μεγάλα κόλπα» (αυτά με τα πολλά χρήματα).

 

τελικά είναι εύκολη η πόκα;

Η πόκα δεν είναι εύκολη. Απαιτεί εμπειρία, εξάσκηση, νηφαλιότητα, αυτοκυριαρχία και ψυχολόγηση τού αντίπαλου. Κλειδί είναι ψυχολογική πίεση που θα ασκήσετε στον αντίπαλο. Το πάσο, η μπλόφα και τα ρέστα είναι όπλα στα χέρια ενός έμπειρου παίκτη. 

 

Β. τα παιχνίδια

 

1) παιχνίδια χωρίς κοινά φύλλα στο τραπέζι

 

πόκες

«Πόκες» ονομάζονται όλα τα παιχνίδια στα οποία μοιράζονται συνολικά 5 φύλλα (κλειστά και ανοιχτά) σε κάθε παίχτη. Στις πόκες δεν υπάρχουν κοινά, για όλους τους παίχτες, φύλλα. Ο κάθε παίκτης βλέπει τα ανοιχτά φύλλα των αντιπάλων του αλλά παίζει μόνο με τα δικά του. Όλες είναι «παιζόμενες». Σε όλες κερδίζει «κέντα-χρώμα». Ενδεικτικά:

 

  Αμερικάνα: Ο dealer μοιράζει από ένα ανοιχτό φύλλο σε κάθε παίκτη, το 2ο και 4ο  φύλλο μοιράζονται επίσης ανοιχτά και το 3ο και 5ο  κλειστά. Μετά από κάθε μοίρασμα ακολουθεί ποντάρισμα. Η πόκα Αμερικάνα μπορεί να παιχτεί και με δυνατότητα προαιρετικής αλλαγής φύλλου μέχρι δύο φορές – δύο αλλαγές με ισάριθμα ξεσκαρταρίσματα ή δύο αρνήσεις (ο dealer ρωτάει κάθε παίκτη: το θες ή δεν το θες;)

 

  Μιζέρια: Πόκα Αμερικάνα αλλά κερδίζει ο παίκτης με το χειρότερο φύλλο (καλύτερο φύλλο η χειρότερη 5φυλλία).

 

  Γυρίζει - σφυρίζει: Ξεκινάει «μιζέρια», σε περίπτωση όμως που κάποιος κάνει από ζευγάρια και πάνω «γυρίζει» σε πόκα Αμερικάνα - ειδάλλως παραμένει μιζέρια.

 

  Το 7 κερδίζει το 8 χάνει (καλά-κακά): Ότι λέει τ΄ όνομά του - κατά τ’ άλλα πόκα Αμερικάνα.

 

  Στριπτίζ: Ο dealer μοιράζει στον πρώτο παίκτη ένα ανοιχτό φύλλο. Ακολουθεί ποντάρισμα. Μετά μοιράζει στον δεύτερο παίκτη τόσα ανοιχτά φύλλα όσα χρειάζονται για να «καλύψει» (να κάνει καλύτερο φύλλο από) τον πρώτο παίκτη. Ξανά ποντάρισμα. Μετά στο τρίτο παίκτη μέχρι να καλύψει τον δεύτερο κ.ο.κ. Το στριπτίζ μπορεί να παιχτεί και μη παιζόμενο: ο dealer μοιράζει εξαρχής 5 κλειστά φύλλα σε κάθε παίκτη, τα οποία - προσοχή - οι παίκτες δεν πρέπει να δουν, και στη συνέχεια ανοίγει καθένας στη σειρά του μέχρι να καλύψει τον προηγούμενο.

 

πόκερ

Είναι το μόνο παιχνίδι που παίζεται μόνο με κλειστά φύλλα. Είναι το μόνο παιχνίδι στο οποίο κερδίζει «τρία - χρώμα».  Το πόκερ παίζεται πάντα με «φως» δηλαδή οι παίκτες ποντάρουν πριν το μοίρασμα. Εν συνεχεία ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο σε κάθε παίκτη, συνολικά 5 φύλλα στον καθένα, όλα κλειστά. Στο πόκερ υπάρχει περιορισμός στο άνοιγμα, δηλαδή δικαιούται να ανοίξει (να ποντάρει πρώτος) ο παίκτης που έχει από ζευγάρι του Κ και πάνω. Ο παίκτης που θα ανοίξει υποχρεούται να ποντάρει ποσό τουλάχιστον ίσης αξίας (ή αν θέλει μπορεί και μεγαλύτερης) με την συνολική αξία των μαρκών που έχουν μαζευτεί στο τραπέζι από το φως. Στη περίπτωση που δεν έχει κάποιος άνοιγμα, το παιχνίδι χαλάει αλλά οι μάρκες παραμένουν στο τραπέζι, γίνεται dealer ο επόμενος και αρχίζει νέο παιχνίδι. Κάθε φορά διπλασιάζεται το ποσό του αρχικού πονταρίσματος μέχρι κάποιος παίκτης ν' ανοίξει. Αφού γίνει άνοιγμα, κάθε παίκτης έχει δικαίωμα αλλαγής μέχρι δύο φύλλα (επιλέγει ένα ή δύο από τα φύλλα του, τα δίνει κλειστά στον dealer και παίρνει από αυτόν ισάριθμα νέα). Αν θέλει μπορεί να μην αλλάξει (να μείνει «σερβί»). Ακολουθεί 2ο (τελευταίο) ποντάρισμα από τον παίκτη που άνοιξε.  

Το Αμερικάνικο poker παίζεται με όλη τη τράπουλα (52 φύλλα), χωρίς περιορισμό στο άνοιγμα και κερδίζει «κέντα – χρώμα».

 

 2) παιχνίδια με κοινά φύλλα στο τραπέζι

 

Στα παιχνίδια αυτά όλα τα φύλλα μοιράζονται κλειστά - εναλλάξ στους παίκτες και στο τραπέζι. Τα φύλλα του τραπεζιού είναι κοινά (μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν) για όλους τους παίκτες. Σ' όλα τα παιχνίδια οι παίκτες κάνουν συνδυασμούς χρησιμοποιώντας τα φύλλα στο χέρι τους και αυτά στο τραπέζι. Ανάλογα με το παιχνίδι, οι παίκτες κάνουν συνδυασμούς χρησιμοποιώντας 1 έως 3 φύλλα από το χέρι τους και 1 έως 3 φύλλα από το τραπέζι. Σ' όλα κερδίζει «κέντα-χρώμα». Ενδεικτικά:

 

   χαρακίρι: 2 φύλλα στο χέρι - 3 στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει 2 φύλλα στο χέρι και 3 στο τραπέζι όλα κλειστά, ως εξής: ένα φύλλο στο τραπέζι, ένα σε κάθε παίκτη, ένα στο τραπέζι, ένα σε κάθε παίκτη, ένα τελευταίο στο τραπέζι. Ανοίγει το πρώτο φύλλο του τραπεζιού, ακολουθεί ποντάρισμα, ανοίγει το δεύτερο, ποντάρισμα, ανοίγει το τρίτο, τελευταίο ποντάρισμα. (Δυνατότητα επιλογής από έναν συνδυασμό 3 φύλλων. Τρία πονταρίσματα συνολικά).

Σημείωση: Τα παιχνίδια με λίγα πονταρίσματα όπως το χαρακίρι, το ντίλιγκερ, το μαμούθ, παίζονται με φως (ένα επιπλέον ποντάρισμα πριν το μοίρασμα).

 

   ντίλιγκερ: 3 φύλλα στο χέρι - 2 στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει ένα φύλλο σε κάθε παίκτη, ένα στο τραπέζι κ.ο.κ. Ακολουθεί ποντάρισμα μετά από κάθε άνοιγμα. (Δυνατότητα επιλογής από έναν συνδυασμό 2 φύλλων. Δύο πονταρίσματα συνολικά).     

 

   μαμούθ: 3 φύλλα στο χέρι - 3 στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει ένα φύλλο σε κάθε παίκτη, ένα στο τραπέζι κ.ο.κ. Ακολουθεί ποντάρισμα μετά από κάθε άνοιγμα. (Δυνατότητα επιλογής από έναν συνδυασμό 3 φύλλων. Τρία πονταρίσματα συνολικά). 

 

   κότες: τρεις κότες και 4 φύλλα στο χέρι που μοιράζονται ένα – ένα. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι και ανοίγει τη πρώτη 3-φυλλη κότα. Ακολουθεί ποντάρισμα. Μοιράζει το 2ο  φύλλο στο χέρι και ανοίγει την 2η  3-φυλλη κότα. Ποντάρισμα κ.ο.κ. Ο παίκτης συνδυάζει μόνο 2 φύλλα από το χέρι του με μια μόνο κότα. (Δυνατότητα επιλογής από τρεις συνδυασμούς 4 φύλλων. Τρία πονταρίσματα συνολικά).  Προαιρετικά οι κότες παίζονται και με 2- φυλλο «καπέλο (πιπίνι)»  το οποίο ανοίγει πάντα τελευταίο και από το οποίο παίζει μόνο το 1 φύλλο. Το άνοιγμα του πιπινιού ακολουθεί ένα επιπλέον τελευταίο ποντάρισμα.

 

   ασανσέρ: 3 φύλλα στο χέρι και δύο στήλες των 3 φύλλων η καθεμία με ένα φύλλο ενδιάμεσο, σε σχήμα Η στο τραπέζι (το ενδιάμεσο «ανεβοκατεβαίνει» όπως το ασανσέρ - συνδυάζονται το ενδιάμεσο με δύο αντικριστά φύλλα του Η). Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι και βάζει 3 φύλλα σε σχήμα τριγώνου στο τραπέζι, άλλο ένα στο χέρι και άλλα 3 σε σχήμα τριγώνου στο τραπέζι με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουν με τα προηγούμενα τις δύο παράλληλες γραμμές του Η, ένα τελευταίο στο χέρι και το ενδιάμεσο στο τραπέζι. Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν συνήθως ανά δύο (πως και ποια συγκεκριμένα και με ποια σειρά θα ανοίξουν το προκαθορίζει ο dealer) και τελευταίο ανοίγει, πάντα μόνο του, το ενδιάμεσο. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα. (Δυνατότητα επιλογής από τρεις συνδυασμούς 3 φύλλων. Τέσσερα πονταρίσματα συνολικά). Το ασανσέρ παίζεται και με 2 φύλλα στο χέρι (ο dealer βάζει πρώτα τα φύλλα στο τραπέζι και μετά μοιράζει από ένα στο χέρι κ.ο.κ.)

 

   τροχός ή μουνί της γριάς: 3 φύλλα στο χέρι και 6 σε κύκλο στο τραπέζι τα οποία παίζουν ανά 3 συνεχόμενα. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι, βάζει 3 φύλλα σε σχήμα τριγώνου στο τραπέζι, άλλο ένα στο χέρι, άλλα 3 σε σχήμα τριγώνου στο τραπέζι με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίσουν με τα προηγούμενα ένα κύκλο, ένα τελευταίο στο χέρι. Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν ανά δύο, στο πρώτο άνοιγμα τα δύο αντικριστά. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα. (Δυνατότητα επιλογής από 6 συνδυασμούς 3 φύλλων. Τρία πονταρίσματα συνολικά).Ο τροχός παίζεται και με 2 φύλλα στο χέρι (ο dealer βάζει πρώτα τα φύλλα στο τραπέζι και μετά μοιράζει από ένα στο χέρι κ.ο.κ.)

  

  λαγουδάκι ή κουνελάκι ή Μαρία με ανοιχτά μπούτια: 3 φύλλα στο χέρι και 5 σε σχήμα Υ στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι, βάζει 2 φύλλα σε σχήμα V (τα «αυτιά») στο τραπέζι, άλλο ένα στο χέρι, άλλα 3 στο τραπέζι σε ευθεία γραμμή για να σχηματιστεί το «λαγουδάκι», ένα τελευταίο στο χέρι. Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν ένα - ένα και τα «αυτιά» ανοίγουν πάντα μαζί τελευταία. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα. Ο παίκτης συνδυάζει τα φύλλα του χεριού του με μέχρι 3 φύλλα από το τραπέζι εκ των οποίων υποχρεωτικά το ένα από τα «αυτιά». (Δυνατότητα επιλογής από δύο συνδυασμούς 4 φύλλων. Τέσσερα πονταρίσματα συνολικά).

Παραλλαγή του παιχνιδιού: Τα 2 φύλλα στην ευθεία γραμμή να συνδυάζονται υποχρεωτικά συνεχόμενα.

 

   καθρέφτης: 4 φύλλα στο χέρι και 4 στο τραπέζι σε σχήμα τετράγωνου τα οποία παίζουν αντικριστά ανά 2. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι, βάζει ένα στο τραπέζι, άλλο ένα στο χέρι, ένα στο τραπέζι διαγώνια με το προηγούμενο, άλλο ένα στο χέρι, ένα στο τραπέζι, ένα τελευταίο στο χέρι κι ένα τελευταίο στο τραπέζι. Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν ένα - ένα. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα. Κορυφαίος συνδυασμός σε αυτό το παιχνίδι είναι ο «καθρέφτης» δηλαδή τα φύλλα στο χέρι να είναι ίδια με αυτά του τραπεζιού. (Δυνατότητα επιλογής από 4 συνδυασμούς 2 φύλλων. Τέσσερα πονταρίσματα συνολικά).

 

  πλύμουθ: 4 φύλλα στο χέρι και 3 στήλες των 4 φύλλων στο τραπέζι. Ο dealer πρώτα σχηματίζει τις τρεις  4φυλλες στήλες στο τραπέζι (βάζει στη σειρά το 1ο φύλλο κάθε στήλης, μετά το 2ο  κ.ο.κ.) και μετά μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι. Ακολουθεί ποντάρισμα. Ανοίγει ανά τρία τα φύλλα του τραπεζιού, ένα από κάθε στήλη. Ποντάρισμα. Μοιράζει το 2ο φύλλο στο χέρι. Ποντάρισμα κ.ο.κ. Ο παίκτης συνδυάζει τα φύλλα από το χέρι του με τα φύλλα μίας στήλης. (Δυνατότητα επιλογής από 3 συνδυασμούς 4 φύλλων. Οκτώ πονταρίσματα συνολικά).

 

  μπόμπες: 2 φύλλα στο χέρι και δύο (ή τρεις) 3φυλλες μπόμπες στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι και σχηματίζει τις μπόμπες στο τραπέζι (βάζει τρία φύλλα συνεχόμενα για καθεμία) και μοιράζει άλλο ένα φύλλο στο χέρι. Οι μπόμπες ανοίγουν («σκάνε») μία - μία. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα. (Δυνατότητα επιλογής από 2 συνδυασμούς 3 φύλλων. Δύο πονταρίσματα συνολικά). Οι μπόμπες προαιρετικά παίζονται και με 2φυλλο «καπέλο (πιπίνι)» που συνδυάζεται με κάθε μία από τις μπόμπες και από το οποίο παίζει μόνο το 1 φύλλο. Το πιπίνι ανοίγει πάντα τελευταίο και το άνοιγμά του ακολουθεί ένα επιπλέον τελευταίο ποντάρισμα.

Παραλλαγή του παιχνιδιού: 4 φύλλα στο χέρι από τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο τα 2.

 

  μπόμπα χαρακίρι: 6 φύλλα στο χέρι τα οποία μοιράζονται ένα -ένα, και μια 3φυλλη μπόμπα στο τραπέζι. Ο dealer βάζει τη μπόμπα στο τραπέζι. Ακολουθεί μοίρασμα - ποντάρισμα - μοίρασμα - ποντάρισμα κ.ο.κ. μέχρι και το 5ο φύλλο. «Σκάει» η μπόμπα - προσοχή από τα 3 φύλλα της ο παίκτης μπορεί να επιλέξει μόνο το ένα - και μοίρασμα το τελευταίο φύλλο στο χέρι. Τελευταίο ποντάρισμα. (Δυνατότητα επιλογής από έναν συνδυασμό 3 φύλλων. 5 «τυφλά» + 1 = 6 πονταρίσματα συνολικά).

 

  γωνία: 3 φύλλα στο χέρι και 5 στο τραπέζι σε σχήμα Γ. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι, βάζει δύο φύλλα (τις άκρες της γωνίας) στο τραπέζι, άλλο ένα στο χέρι, άλλα δύο στο τραπέζι, ένα τελευταίο στο χέρι, ένα τελευταίο στο τραπέζι (την κορυφή της γωνίας). Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν ανά δύο (πρώτα οι άκρες) και τελευταία πάντα η κορυφή. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα. (Δυνατότητα επιλογής από δύο συνδυασμούς 3 φύλλων. Τρία πονταρίσματα συνολικά).

Προαιρετικά παίζεται και με 2-φυλλο «καπέλο (πιπίνι)»  το οποίο ανοίγει πάντα τελευταίο και από το οποίο παίζει μόνο το 1 φύλλο. Το πιπίνι ανοίγει πάντα τελευταίο και το άνοιγμά του ακολουθεί ένα επιπλέον τελευταίο ποντάρισμα.

Παραλλαγή 1η: Με 3 φύλλα στο τραπέζι σε σχήμα Γ (μικρή γωνία).

Παραλλαγή 2η:  Με 3 φύλλα στο τραπέζι σε σχήμα Γ αλλά με κορυφαίο συνδυασμό τον «καθρέφτη» δηλαδή τα φύλλα στο χέρι να είναι ίδια με αυτά του τραπεζιού (γωνία καθρέφτης). Παραλλαγή 3η: Με 2 φύλλα στο χέρι.   

 

  σταυρός: 2 φύλλα στο χέρι και 5 στο τραπέζι σε σχήμα σταυρού, δηλαδή δυνατότητα επιλογής από 2 συνδυασμούς των 3 φύλλων. Ο dealer βάζει δύο φύλλα στο τραπέζι (τις δύο άκρες του σταυρού), μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι, βάζει άλλα δύο στο τραπέζι (τις άλλες δύο άκρες του σταυρού), ένα τελευταίο στο χέρι, και ένα τελευταίο στο τραπέζι (το κέντρο του σταυρού). Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν ανά δύο (πρώτα οι άκρες) και τελευταίο πάντα το κεντρικό. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα. (Δυνατότητα επιλογής από δύο συνδυασμούς 3 φύλλων. Τρία πονταρίσματα συνολικά). Ο σταυρός παίζεται προαιρετικά και με «αγκάθια», δηλαδή με 2 επιπλέον φύλλα στο τραπέζι κλειστά. Τα «αγκάθια» τοποθετούνται τελευταία και ανοίγουν ένα – ένα, πριν ανοίξουν τα φύλλα του σταυρού. Όλα τα ίδια με τα αγκάθια φύλλα βγαίνουν από το παιχνίδι («ξεσκαρτάρονται»). Στο ενδιάμεσο των ανοιγμάτων γίνεται ποντάρισμα.

 

Στα επόμενα δύο παιχνίδια οι παίκτες έχουν δυνατότητα επιλογής από συνδυασμούς πέντε τουλάχιστον φύλλων στο τραπέζι και κερδίζει «τρία – φουλ»: 

 

  νεκροταφείο ή ξεσκαρτούμ: 5 στο χέρι, και δύο 5φυλλες σειρές στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι, βάζει δύο φύλλα στο τραπέζι, άλλο ένα στο χέρι, άλλα δύο στο τραπέζι κ.ο.κ. σχηματίζοντας στο τραπέζι δύο παράλληλες αντικριστές σειρές των 5 φύλλων η καθεμία. Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν ανά δύο, ένα από την κάθε σειρά. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα.  Όλα τα φύλλα που είναι ίδια με αυτά της μίας σειράς (την έχει προκαθορίσει ο dealer πριν αρχίζει να ανοίγει τα φύλλα) βγαίνουν από το παιχνίδι («ξεσκαρτάρονται»). Οι παίκτες συνδυάζουν τα φύλλα της άλλης σειράς (αυτά που θα απομείνουν μετά το ξεσκαρτάρισμα) με αυτά του χεριού τους. Προϋπόθεση για να συμμετέχει ο παίκτης στο παιχνίδι είναι να έχουν απομείνει δύο τουλάχιστον φύλλα στο χέρι του. Πέντε πονταρίσματα συνολικά.

 

  βιετνάμ: 3 στο χέρι και 7 σε μία σειρά στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο στο χέρι, βάζει δύο φύλλα στο τραπέζι, ένα στο χέρι, άλλα δύο στο τραπέζι, ένα τελευταίο στο χέρι και τρία στο τραπέζι, σχηματίζοντας στο τραπέζι μια σειρά 7 φύλλων. Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν 2 - 1 - 1 - 1 - 2. Μετά από κάθε άνοιγμα γίνεται ποντάρισμα.  Μόλις ανοίξει το 4ο φύλλο και πριν από το ποντάρισμα δίνεται δυνατότητα αλλαγής έως 2 φύλλων (ο παίκτης επιλέγει ένα ή δύο από τα φύλλα του, τα δίνει κλειστά στον dealer και παίρνει από αυτόν ισάριθμα νέα). Αν θέλει μπορεί να μην αλλάξει (να μείνει «σερβί»). Πέντε πονταρίσματα συνολικά.

 

Κούκοι

Όλοι οι «κούκοι» παίζονται με 5 κοινά, για όλους τους παίκτες, φύλλα στο τραπέζι. Τα φύλλα του τραπεζιού ανοίγουν πάντα στη σειρά ένα - ένα. Σε όλους τους κούκους γίνονται 5 πονταρίσματα και κερδίζει «τρία – φουλ». Όλοι παίζονται προαιρετικά και σε δύο ανεξάρτητα «ταμπλώ» (5άδες φύλλων).

Ενδεικτικά:

 

  κούκος μονός αβολοντέ: 2 φύλλα στο χέρι - 5 στο τραπέζι. Μοιάζει με το Texas Hold’em  και είναι «παιζόμενος». Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο κλειστό σε κάθε παίκτη και ανοίγει ένα στο τραπέζι. Μετά από κάθε άνοιγμα ακολουθεί ποντάρισμα. Αμέσως μετά από το άνοιγμα του 3ου φύλλου και πριν το ποντάρισμα θα μοιράσει ακόμα ένα κλειστό φύλλο σε κάθε παίκτη. Το παιχνίδι λέγεται «α-βολοτέ» που σημαίνει «χωρίς επιλογή» επειδή οι παίκτες υποχρεωτικά χρησιμοποιούν τα 2 φύλλα που έχουν στο χέρι τους σε συνδυασμό με 3 φύλλα από το τραπέζι.

 

  κούκος μονός: ίδιος με τον «αβολοντέ» χωρίς υποχρέωση.

 

  κούκος διπλός: 3 φύλλα στο χέρι - 5 στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο κλειστό σε κάθε παίκτη και ανοίγει ένα στο τραπέζι. Μετά από κάθε άνοιγμα ακολουθεί ποντάρισμα. Αμέσως μετά από το άνοιγμα του 3ου φύλλου και πριν το ποντάρισμα θα μοιράσει ακόμα δύο κλειστά φύλλα σε κάθε παίκτη. Παραλλαγή του παιχνιδιού: με δικαίωμα αλλαγής μέχρι δύο φύλλα μετά από το άνοιγμα του 3ου φύλλου.

 

  κούκος αλλαγή: 2 φύλλα στο χέρι - 5 στο τραπέζι. Ο dealer μοιράζει από ένα φύλλο κλειστό σε κάθε παίκτη και ανοίγει ένα στο τραπέζι. Μετά από κάθε άνοιγμα ακολουθεί ποντάρισμα. Αμέσως μετά από το άνοιγμα του 3ου φύλλου και πριν το ποντάρισμα θα μοιράσει ακόμα ένα κλειστό φύλλο σε κάθε παίκτη με δικαίωμα αλλαγής μέχρι δύο φύλλα. Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν και τα δύο φύλλα που έχουν στο χέρι τους.

 

 

Γ. γλωσσάριο (αλφαβητικά) 

Αβολοντέ: Από το γαλλικό «pas a volonte», όχι με τη θέληση, χωρίς επιλογή. Σημαίνει «υποχρεωτικά».
Δικαίωμα: Το λέει ο παίκτης που χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμα να σκεφτεί για να αποφασίσει.
Κάβα: Συμφωνημένο ποσό χρημάτων που αντιστοιχεί σε ίσης αξίας μάρκες. Κάθε παίκτης στην αρχή του παιχνιδιού παίρνει τουλάχιστον μία κάβα. Οι μάρκες της κάβας εξαργυρώνονται μόνο στο τέλος του παιχνιδιού.   
Καμένο: Το φύλλο που δεν παίζει στο παιχνίδι. Οι παίκτες  αποφασίζουν στην αρχή του παιχνιδιού, αν, όσοι έχουν     πάει πάσο πριν γίνει «κάψιμο», θα πετάξουν ή όχι τα    καμένα φύλλα τους όσο συνεχίζεται το παιχνίδι από τους υπόλοιπους.
Καπέλο: Δύο (συνήθως) κοινά για όλους φύλλα, που ανοίγουν τελευταία στο παιχνίδι και συνδυάζονται με τα υπόλοιπα. Λέγεται και «πιπίνι».
Καραμπίνα: (Λέμε: Παίζει καραμπίνα) Ο παίκτης που περιμένει να χτυπήσει  μόνο όταν έχει καλό φύλλο.      
Καρές: Το σύνολο των παικτών του τραπεζιού – όχι απαραίτητα 4 παίκτες. Οι παίκτες αποφασίζουν από κοινού  στην αρχή του παιχνιδιού αν «μιλάει ο καρές» ή αλλιώς «μιλάει το τραπέζι». Αν ναι, επιτρέπεται να υποδείξουν σε έναν παίκτη ότι έχει καλύτερο συνδυασμό από αυτόν που έχει δηλώσει ότι έχει. Αν όχι, υποχρεωτικά σιωπούν και ο παίκτης αναμετράται με τον συνδυασμό που ο ίδιος έχει δηλώσει.  
Κόλπο: Το παιχνίδι. «Δεν έχω κερδίσει ούτε ένα κόλπο απόψε».
Λοζέ: Ζευγάρι κρυφό στο χέρι από μοίρασμα. π.χ. άσσοι λοζέ.
Μπαλαντέρ: Φύλλο που, ανεξάρτητα από την αξία του, χρησιμοποιεί ο παίκτης κατά βούληση π.χ. «Το μικρότερο στο χέρι μπαλαντέρ» που σημαίνει ότι αν ο παίχτης έχει στο χέρι πχ. Α 8 8, με το 8 μπαλαντέρ γίνονται τρεις άσσοι. Στα παιχνίδια με μπαλαντέρ κερδίζει «τρία -φουλ» και καλύτερος συνδυασμός είναι το «πενταρέ» δηλαδή πέντε όμοια (καλύτερο όλων το «πενταρέ στον άσσο»).                                                                                                                                             
Μπάνκα: Το μέρος που βρίσκονται τα χρήματα τα οποία οι παίκτες αντάλλαξαν με μάρκες.
Μπλόφα: Ένας παίκτης λέμε ότι κάνει μπλόφα όταν, αν και πιστεύει   ότι ο αντίπαλός του έχει καλύτερο συνδυασμό από αυτόν, ποντάρει  συνήθως ένα μεγάλο ποσό (τον «χτυπάει») με σκοπό να τον διώξει από το παιχνίδι.    
Ντούκου: Ο παίκτης λέγοντας «ντούκου» παραχωρεί την σειρά του να μιλήσει ο επόμενος. Ντούκου δεν σημαίνει «πάσο». Αυτός που λέει «ντούκου» παραμένει στο παιχνίδι.   
Ξεσκαρτάρισμα: Το πέταγμα από τον παίκτη φύλλου, είτε κατόπιν επιλογής του (παιχνίδι με δικαίωμα αλλαγής φύλλου), είτε αναγκαστικά. Το «σκάρτο» φύλλο μπορεί να είναι είτε  κλειστό, είτε φανερό. Σε κάθε περίπτωση, τα φύλλα  που ξεσκαρτάρονται δεν παίζουν στο παιχνίδι.
Παιζόμενο: Το παιχνίδι στο οποίο τα φύλλα μοιράζονται κατά τη διάρκειά του (και όχι όλα μαζί από την αρχή).
Πάσο: (Πάω πάσο) Παραιτούμαι. Ο παίκτης αρνείται να ποντάρει ή να ακολουθήσει ποντάρισμα άλλου, και βγαίνει από το παιχνίδι.
Πιπίνι: Δες «καπέλο».
Ποτ: Από το «pot»: καζάνι, κατσαρόλα. Είναι η μέση του τραπεζιού όπου βρίσκονται όλες οι μάρκες που έχουν ποντάρει οι παίκτες. Το λένε και «ταμπλό».   
Ρελάνς: «Relance», αντίποινο, ανταπάντηση, αντεπίθεση. (Κάνει  ρελάνς) Ανεβάζει το ποντάρισμα άλλου παίκτη. Κόντρα-ρελάνς: Επιπλέον ανέβασμα - απάντηση στη ρελάνς.
Ρέστα: (Παίζει, βάζει τα ρέστα του): Από το γαλλικό «reste», υπόλοιπο. Ο παίκτης ποντάρει όλες τις μάρκες του και μένει χωρίς μάρκες.
Ρεφάρω: Ανακτώ τα χρήματα που έχω χάσει.
Σαν βουάρ: Από το γαλλικό «sans voir», χωρίς να δω, τυφλά. Όταν     ένας παίκτης ποντάρει χωρίς να έχει δει τα φύλλα που τού μοιράστηκαν.
Σερβί: Από το γαλλικό «servi», σερβιρισμένος, έτοιμος. Λέγεται από τον παίκτη που δεν θέλει να αλλάξει φύλλα. «Πόσες αλλαγές θέλεις;» «Σερβί», δηλαδή «καμία». 
Τα βλέπω:  Ακολουθώ το ποντάρισμα βάζοντας ίδιο ποσό με τον προηγούμενο.
Ταμπλώ: Δες «ποτ».
Ταπί: Λέμε ότι ένας παίκτης «είναι ταπί» όταν μείνει χωρίς    μάρκες. (Μτφ: έχασε όλα τα λεφτά του). Στη περίπτωση  που ο παίκτης δεν μπορεί να βάλει όλο το ποσό του πονταρίσματος γιατί δεν φτάνουν οι μάρκες του,     αφαιρείται από το pot η διαφορά και μπαίνει σε μια ξεχωριστή 2η στοίβα στην οποία θα μπουν στη συνέχεια        οι μάρκες από τα υπόλοιπα πονταρίσματα. Αυτός που είναι ταπί διεκδικεί μόνο τις  μάρκες του αρχικού pot, το οποίο, σημειωτέον, συνηθίζεται να τοποθετείται μπροστά του. Τις μάρκες της 2ης στοίβας θα κερδίσει ο καλύτερος μεταξύ των άλλων παικτών.       
Τσιπ: (τσιπάκι) Από το «cheap», φτηνό. Η μικρότερης αξίας μάρκα. Το προσυμφωνημένο ελάχιστο ποσό πονταρίσματος. 
Φως: Αρχικό ποντάρισμα πριν μοιραστούν φύλλα. Το καθορίζει ο dealer. Συνηθίζεται στα παιχνίδια που έχουν λίγα πονταρίσματα. Ο παίκτης που θα το αρνηθεί δεν παίρνει φύλλα.
Χαρτί: Τα χρήματα που παίζουν αλλά δεν είναι μάρκες. Αν τελειώσουν οι μάρκες είναι δυνατό να δοθεί, στον παίκτη που κερδίζει τα περισσότερα, ένα χαρτονόμισμα, και αυτός να επιστρέψει τις αντίστοιχες μάρκες στην μπάνκα, προκειμένου να μπορέσουν να αγοραστούν από άλλο παίκτη που έχει μείνει ταπί. Το «χαρτί» ουδέποτε μπαίνει στην τσέπη του παίκτη αλλά παραμένει στο τραπέζι, μπροστά του μαζί με τις μάρκες του. Αυτό σημαίνει ότι «παίζει», δηλαδή αν πει ( ή του πουν) «ρέστα», θα πρέπει να ποντάρει και το «χαρτί». Εναλλακτικά, ο παίκτης που έχει μείνει ταπί μπορεί να αγοράσει μάρκες από έναν άλλο (ουδέποτε κατά τη διάρκεια κόλπου). Σε κάθε περίπτωση, το «χαρτί» πάντα παραμένει στο τραπέζι.         
Ωτέρ: Ο παίκτης που παίζει με όσα χρήματα έχει στη τσέπη του και δεν τα εμφανίζει πλην όμως καλύπτει τα ρέστα όλων. Συμβουλή: Μη δέχεστε παίκτης να παίζει «ωτέρ.»         

 

Μη ξεχνάτε: Τα παιχνίδια μαθαίνονται όταν παίζονται, δεν διαβάζονται. Το «ευαγγέλιο» είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με συστηματική πρακτική εξάσκηση.

 

 

 

                                                                                     4 Ιαν 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου